Saturday, March 5, 2016

LANDBRØD!

Eltefritt LANDBRØD   
Knasende god skorpe, deilige luftlommer inne i 
brødet som smaker himmelsk!
Dette brødet er mitt drømmebrød!


Det er så enkelt å lage: bare røre sammen ingrediensene ene dagen og sette til heving natten over. Neste dag er det heller ikke mye jobb før du kan nyte et saftig og godt brød med ditt favorittpålegg!


Du trenger:
400 gr hvetemel
190 gr siktet rugmel 
10 gr salt
1/2 ts tørrgjær
4,5 dl vann
0,5 dl olivenolje

Sånn gjør du det:
Bland sammen mel, salt og gjær i en stor bakebolle.
Tilsett vann og olje, og rør til du har fått en svært løs og klissete deig. 
Dekk til bollen og sett til heving i romtemperatur i 15-25 timer.


  Dag 2

Hell deigen ut på et godt melet bakepapir. Bruk en slikkepott dyppet i matolje og mer mel, og brett over den ene kanten av deigen slik at den rekker omtrent midtveis over. Brett så på samme måte fra kortenden. Deretter bretter du fra den andre langsiden, og så fra den siste enden. Brett gjerne et par ganger til hvis mulig.

Snu deigen opp ned sånn at brettesømmen vender ned mot bakepapiret. 
Hvelv bakebollen over deigen og etterheves et par timer.

Når det er igjen rundt 30 min. av hevetiden setter du gryten du skal bruke inn i stekeovnen. Sett ovnen på 250°C. 
Ta så gryten ut av ovnen, dryss litt hvetemel i bunnen og løft opp bakepapiret, hvelv deigen ned i gryten sånn at sømmene vender opp. 
Det kan hende du må skrape litt for å få med alt.
Du kan riste litt på den dersom deigen ikke flyter helt ut i kanten. 
Snitt deigen med en skarp kniv. 
Ha på lokk og sett gryten tilbake i ovnen. Stek i ca. 30-35 minutter. Ta av lokket, senk temperaturen til 220°C, og stek i 15-20 minutter til. 
Avkjøl først i gryta (uten lokk), deretter på rist.


Da er det bare å finne frem favorittpålegget og kose seg!
Personlig vinner Brunost hver gang.



No comments:

Post a Comment