Wednesday, November 19, 2014

Bœuf à la Bourguignon!

Smakfull og kraftig vinkokt fransk kjøttgryte.
Typisk fransk husmannskost som opprinnelig kommer 
fra regionen Bourgogne.
Retten heter egentlig Bœuf Bourguignonne,
men kalles helst 

Bœuf Bourguinon.



Jeg har vært så heldig å få oppskriften fra en skikkelig fransk husmor som virkelig kan dette med både husmannskost og matlaging.
Ikke bare har jeg fått oppskriften, men jeg har også fått 
opplæring i hennes kjøkken!



Mme B og AB 1997.



Og her er Mme B sin  oppskrift på 
Bœuf Bourguinon


Benfri oksebog/høyrygg (200-300 gr pr pers)
1/2 løk
1 gulrot
3 Laurbærblad
Persille
 1 ts tørket Timian
1 ts tørket Basilikum
Champignon, en håndfull eller to
1 fl Rødvin (den aller billigste)
3-4 dl vann
2-3 ss hvetemel




Og sånn lager du gryta:


1 stor skje Meierismør smeltes i en gryte.
Jeg bruker jerngryte for at kjøttet skal stekes brunt - og jern er jo bra for oss.
Skive løken og la den surre rundt i smøret.


Oksekjøttet skjæres i passe store terninger.


Ikke ta bort alt fettet - det gir en god smak til sausen.


Kjøttet brunes på god temp. sammen med løken.


Pass på at kjøttet er stekt, ikke kort.
Ha ikke i for mye i gryta samtidig. 


Når kjøttet er brunet, ta det av varmen og tilsett 2-3 ss hvetemel.


Rør godt sammen og tilsett 3/4 av rødvinen - bland sammen.


Tilsett vannet og rør gryta i ca 5 min.
Synes du fargen er "interessant"? Dette er hvetemelet og rødvinen.
Og Bourgogne som denne retten er fra, er et stort vindistrikt. 
her brukte de kan hende vinen som ikke egnet seg til drikke i gryta?
Derfor, kjøp den billigste vinen til denne retten!



Kutt gulroten i skiver (ta gjerne av skrellet først) og ha i gryta
sammen med Laurbærbladene.


Ta en god dusk med persille og klipp opp i gryta og basilikum.
La alt småkoke i ca 2 timer.


Kutt soppen i skiver og ha i gryta sammen med resten av rødvinen.


Nå skal gryta småkoke og passe seg selv i 2-4 timer alt ettersom når kjøttet er mørt. Blir det litt lite fuktighet mot slutten, ha i en kopp vann/rødvin til.
Noe av det som kjennetegner gryta, er nettopp den rødrosa fargen.
Men la deg ikke skremme, for dette smaker godt!


I god tid før servering, lag f. eks råstekte poteter som franskmennene serverer med denne gryten. En potetform eller kokte poteter går også bra, eller ris.
Men ha med brød eller baguette til slik at man får opp all den gode sausen.

Bon appétitt!



Bourgogne, Frankrike.



No comments:

Post a Comment