Friday, December 18, 2015

Hjemmelaget Karamellpudding!

Juledesserten for meg over alle andre andre, det er 
KARAMELLPUDDING!
Julaften uten den - er som julaften uten gaver.
Det er faktisk enklere enn du tror, å lage den selv.
Jeg har selvfølgelig mamma sin oppskrift.




Denne oppskriften er veldig enkel - og resultatet er utrolig godt!
Her er ikke noen koking/avkjøling av væsker, her er det plankekjøring.
Lykke til! 

Oppskrift til 5 personer: 
(likt antall egg som personer er regelen)

3 dl H-melk
2 dl Fløte
6 ss sukker
1 ts vaniljesukker (eller vaniljestang om du vil)
5 egg 

Til sausen (og glasering av formen): 
3 dl sukker 
1 ss kokende vann (bruk f. eks vannkokeren)

1 stk Kjøkkenskriver


Jeg skal lage dobbel porsjon, til 10 personer, derav alle eggene!

STEG 1! 
(Rekkefølgen er viktig - sausen først! Ellers blir det suppe.)
Begynne med sausen:
Sukkeret brunes på svak varme til det er gyllent på farge.
Ha i 1 ss kokende vann og rør godt. 
Hell så en del av sausen oppi brødformen som skal i ovnen.


Ha sukkeret i en stekepanne på middels temp.


 Du trenger ikke røre, la bare sukkeret smelte til gyllen-brun farge.
Ikke brenn det med for høy varme.


Når sukkeret er smeltet, ta i det kokende vannet og rør raskt rundt.


Ha sukkeret i (brød-) formen du skal bruke og snurr rundt slik at sukkeret dekker alt.
Husk at dette er like varmt som glødende lava!
Men smelter under varmt vann...
La formen og knekken avkjøles på benken mens du lager selve puddingen.

STEG 2!
Så til Karamellpuddingen!


Den viktigste ingrediensen for å lykkes på kjøkkenet uansett, det er en:
Kjøkkenskriver, person (aka katt!) som stadig blander seg opp i kjøkkenstellet.
Dette er Elise, hun adopterte oss for 4 uker siden. Hun er den fødte Kjøkkenskriver! ☺ 


Pisk eggene lett sammen
Ha i melk og fløte, sukker og vaniljesukker/stang.


Røres slik at sukkeret løses opp.


Bruk enten vaniljesukker eller vaniljestang.
Bruker du vaniljestang, deler du den på midten og skraper frøene ut og har i.


Sil blandingen gjennom et dørslag (puddingen skal være klumpefri!) og rett opp i formen som du alt har glasert med sausen.


Settes i vannbad (formen settes oppi en annen form med kaldt vann) i kald ovn.
Sett ovnen på 100°C. Steketid 2 timer - kanskje 10 min ekstra. 
(Har du laget dobbel porsjon, trenger du muligens 2.5 timer).
Synes du puddingen blir mørk på toppen (=bunnen..) så legg over litt alu-folie.


Prøv om puddingen har stivnet ved å sette en skarp kniv i midten av formen.
Det skal ikke sitte noe fast på kniven når puddingen er ferdig.
Lages gjerne dagen før servering.


Hvelves over på et fat med kant (her kommer glasuren smeltet som saus): 
sett fatet oppå brødformen og snu alt på hodet.
Kanskje må du skjære med en skarp kniv langs formen for å få puddingen ut.


Kan pyntes med kremtopper.
Du kan lage mer saus ved å smelte enda mer sukker.



Bon appétit!

No comments:

Post a Comment