Verdens beste
BOLLER
Dette er oppskriften:
1 liter melk
300 gr smør
250 gr melis
100 gr fersk
gjær
0.5 ts
kardemomme
1.5 kg hvetmel
Og enklere blir det ikke!
Kok opp melk, smør og melis. Avkjøl blandingen til den er minimum fingervarm (37°C) - gjerne kaldere!
Det er
viktig at væsken ikke er for varm for at bollene skal
heve seg luftige og fine.
For å kjøle ned blandingen raskere,
sett kjelen i oppvaskkummen og fyll med kaldt vann (ikke over kanten og oppi melkeblandingen!).
Rør ut gjæren i blandingen. Ha i kardemomme og hvetemel.
Tilpass mengden mel - jeg måtte ha i litt mer.
Deigen skal være god å trille. Ikke klissete og løs. Elte deigen smidig.
Trill bollene ut med én gang (ca 40 stk, eller 20 stk ved halv deig),
og legg dem på stekebrett med bakepapir.
Sett dem lunt under et håndkle og la dem heve 1 time.
Stek bollene i ovnen på 230°C i 7-10 minutter.
Siden temperaturen er så høy, følg med så bollene ikke blir for brune.
Legg gjerne et bakepapir over bollene de siste minuttene.
Pass på så ikke bakepapiret tar fyr! Bakepapir tåler ca 220°C og kommer
du nær f. eks lampen inne i ovnen, kan papiret ta fyr. Skjer det:
kjapp deg og legg det i oppvaskkummen og hell vann på!
(Slå ventilatoren på fullt og sett opp vinduet for å lufte ut den brente lukten....)
Avkjøl bollene på rist og server dem enten med siktet melis over,
Oppskriften ble opprinnelig delt av Kristine Ilstad - www.godt.no
No comments:
Post a Comment