Friday, December 19, 2014

Medisterkaker

Ingen ribbe til JUL
uten medisterkaker.
Og de lager du selv!
Kjempeenkelt og supergode.


Tenk å kunne servere egenlagede medisterkaker til julemiddagen?
Det er så mye lettere enn du tror! Og det som tar tid, det er stekingen.
Så, lage dem et par dager før og frys dem ned. Ta dem opp slik at de kan lages med ribbe og medisterpølser, eller hva du har til.


Oppskriften er som følger:
1 kg medisterdeig
1/4 kg karbonadedeig
Godt med salt og masse (masse!!!) svart pepper
 2 ss potetmel
 3 ss hvetemel
Mose og bland dette godt sammen.
Ha så i:
1 dl Blå Farris (!)
2 dl fløte
1-2 egg (avhenger av størrelsen)
Bland alt godt sammen til en blank og fuktig røre.


Ha et glass med kaldt vann og skje:
dypp skjeen i vann (for ikke å "kladde") og lag mandelformede medisterkaker i hånden på størrelse med en spiseskje. 


"Pakk" deigen godt sammen til en god og hard kake
slik at den ikke deler seg i panna.


Stekes så på bra varme i Margarin - eller min måte: 
- Meierismør og Rapsolje. Stekes på begge sider.


Stek gjerne en prøve kakeførst, slik at du kun brenner dem...


Ikke ha for mange kaker i om gangen - de skal stekes, ikke kokes!


La dem steke til du ser at de får en grå farge rundt kanten før du snur dem.
Dette tar litt tid.


På den annen side slipper du steke mer enn én gang pr side.


Når du synes medisterkakene er gyldne og fine
og ikke har "rosa" kanter, er de ferdige.


Jeg lar dem renne av seg og avkjøles på matpapir.


Det tok meg ca 1.5 time å lage 50 stk medisterkaker,
 - det er vel julemiddagen verdt?


Denne oppskriften er fra en gammel nabo, Tante Klara, fra oppveksten.
Det som gjør disse medisterkakene så spesielle er nemlig Farrisen som gjør dem ekstra saftige! Disse damene som lagde skikkelig god, gammeldags bondekost, de kunne kunsten! Og nå kan du den, og!
Smakelig Julemiddag!


No comments:

Post a Comment