Monday, December 29, 2014

Klementinkake!

Har du fruktskålen full av den deilige
og fargerike sitrusfrukten, Klementin?
Da kan du overraske med en frisk og deilig
Klementinkake
til nyttårsfesten!




Du trenger
4-5 klementiner (ca 375 g totalvekt)
6 egg
225 g sukker
250 g mandler, malte eller kjørt i food processor
Man kan også kjøpe mandelmel (øh, ganske dyrt!)
1 ts bakepulver



Og sånn lager du kakebunnen
Ha klementinene i en liten kasserolle, - de skal ikke skrelles! Men, ta bort "knotten" - der frukten hang på grenen. De skal vi ikke spise.


Fyll på med kaldt vann til de er dekket, kok så opp og la småkoke i 2 timer.


Tøm av vannet og la klementinene avkjøles litt. 
Når de er nok avkjølt til at de kan håndteres.


Del dem i to og ta vekk eventuelle stener, ha dem så i en food prosessor e.l og kjør til du har en jevn oransje masse. 


Sett ovnen på 190 C og gjør klar en 22 cm springform (smøres i bunn og sidene) eller bruk et par godt smurte brødformer.


Mal mandlene så fine eller grove som du vil.


Knekk eggene i en bolle, visp dem litt før du blander inn sukker, malte mandler og bakepulver. 


Tilsett de kokte og de moste klementinene og rør til de er helt blandet inn.


Hell røren over i formen og sett i ovnen i ca 1 time.
Dekk til med bakepapir underveis dersom overflaten ser mørk ut.
Ha kaken over på rist og avkjøl.


Kakebunnen kan med fordel bakes en dag eller to før servering, så blir den skikkelig saftig og god!



Ha over et dryss melis over toppen av kaken, - eller lag en glasur også med smak av sydligere strøk.


Glasur
1 stor boks hel kokosmelk (avkjølet i kjøleskap over natten)
1 ss honning
1 ts klementinsaft (presset ut av en klementin)
1 klype salt
1/2 ts vaniljesukker



Ta av toppen av kokosmelken - det som har tyknet under avkjøling - dersom du bruker kokosnøttmelk fra boks (og den skiller seg!). Bruker du boks, kan du bruke hele. Jeg har brukt halvparten av en 250 ml Kokosnøttmelk i boks - og den er perfekt til glasuren!



Bland sammen med alt det andre og sett kaldt. Gjerne til dagen derpå.
Så brer du et lag over toppen av kaken. Og pynter med glaserte klementinskiver.



Glasuren er rennende - vil du ha den tykkere kan du ha i litt melis.



Glaserte klementivskiver
2 dl vann
3 ss honning
2 klementiner skåret i fine skiver

Ha vann og honning i en kjele og la det koke opp under omrøring.



Ha i klementinskivene og la dem småkoke i 20 min. 
(Skivene må hele tiden være dekket av fuktighet.)



Ta opp skivene forsiktig - de er bløte - jeg bruker en spiseskje - og legg dem på et bakepapir til de tørker og er avkjølt.  


Pynt så kaken med det mønsteret du måtte ønske.
Disse kan du lage dagen før når du likevel lager glasuren - så er alt avkjølet til kaken skal pyntes.



Så er det bare å nyte denne litt syrlige og elegante kaken
med smak av sydligere strøk!

WalterMittyClementineCake6

Kaken er fin å ta med seg bort - den gjør suksess!




Kanskje den bør sees sammen med filmen
The Secret Life of Walter Mitty - der hans mors Clementine Cake spiller en subtil rolle?

Nysgjerrig på filmen? Følg denne lenken:






No comments:

Post a Comment