Wednesday, November 25, 2015

GRYTEBRØD!

Det er så utrolig deilig med hjemmebakt brød!
Vi baker så og si alt vi spiser.
Denne høsten har vi gledet oss over GRYTEBRØD! 
Eltefritt er dette bondebrødet jammen også, laget på speltmel.


Og sånn gjør du det! 
400 gr siktet spelt
190 gr fin sammalt spelt
10 rg salt
1 ts tørrgjær
4- 4,5 dl kalt vann (jeg synes de tkan bli litt vått med 4,5 dl)
1 ss mørk sirup

Bland sammen mel, salt og gjær i en stor bakebolle.
 Tilsett vann og øvrige ingredienser,  og rør til du har fått en 
svært løs og klissete deig. 

Hevetid: 15-25 timer
Etterheving: 2 timer

 Dekk til bollen og sett til heving i 15-25 timer.
Hell deigen ut på et godt melet, bredt bakepapir. Bruk en slikkepott dyppet i matolje, og brett over den ene kanten av deigen slik at den rekker omtrent midtveis over. Brett så på samme måte fra kortenden, deretter fra den andre langsiden, og så fra den siste enden. Brett gjerne et par ganger til hvis mulig. Mitt var for klissete til seriøs bretting.
Snu deigen opp ned sånn at brettesømmen vender ned mot bakepapiret. Hvelv bakebollen over deigen og etterhev et par timer.
Når det er igjen rundt en halvtime av hevetiden setter du gryten eller karet du skal bruke inn i stekeovnen. Still ovnen på 250 grader.

Ta så gryten ut av ovnen, løft opp bakepapiret, og velv deigen ned i gryten sånn at sømmene vender opp.
Snitt deigen med en skarp kniv om ønskelig.
Rist litt på den dersom deigen ikke flyter helt ut i kanten.
Ha på lokk og sett gryten tilbake i ovnen. Stek i en halvtimes tid. Ta av lokket, senk temperaturen til 220°C, og stek i et kvarters tid.




Avkjøl først i form, deretter på rist. 


Smaker kjempegodt til ost og kjøtt. 


For ikke å snakke om spekemat!


Så, dekk bordet med grytebrød med spelt og invitere til et deilig måltid!

No comments:

Post a Comment