Wednesday, March 12, 2014

Våren her! Fyr opp grillen!


Hjemmelaget hamburger i brød, selvfølgelig!
Ingen ting smaker bedre enn hjemmelaget mat.
Den blir oftere sunnere og mye bedre enn den kjøpte.
Og nå som våren viser her på Østlandet, kan vi jo bare ta grillen i bruk!



Da noen slaktere fra Hamburg emigrerte til USA for over hundre år siden, 
ble Hamburgeren til. Mange påstår enda at det er der man får den beste burgeren. 
Hva med å vise de at de tar feil, - for din er vel den beste?

Denne middagen tar ca 30 min å forberede 
+ steking av burgere og sammensetting med salat, løk osv.



Oppskrift på 6 hamburgerbrød

25 gr Meierismør
       3 dl Melk, all melk går fint
        25 gr fersk gjær (1/2 pakke)
       1 ts salt
       2 dl sammalt hvete, Fint eller Grovmalt  (100 gr)
        4½ dl hvetemel (250 gr)
      Pensling og dryss
2 ss Melk til pensling
       2 ss sesamfrø drysses over


Sett stekeovnen på 200 °C.
Smelt smøret i en kjele, og ha i melken. Blandingen skal være lunken, 
ca. 37 °C. Legg en dråpe på håndbaken, og kjenner du den ikke, er temp. riktig.
Smuldre gjæren i en bolle og hell i væsken. Røres til gjæren er rørt ut.
Tilsett salt og mel - rør deigen grundig sammen slik at den blir glatt og smidig. Bruk så pass med mel at deigen ikke klisser. Elte den godt.

* Jeg bruker Grovt Sammalt Hvete - og synes hamburgerbrødene 
blir luftige, saftige, sunne og gode.



Del deigen i 6 biter og rull hver bit til en bolle og trykk den flat, ca. 10 cm i diameter. Legg brødene på bakepapir på en stekeplate, dekk til med plast og sett dem lunt til heving i ca. 15 minutter.
Pensle bollene med melk og dryss på litt sesamfrø før steking.



 Stek hamburgerbrødene midt i ovnen i ca 15 - 20 minutter. 
Avkjøles på rist.



Kan godt fryses om du lager av hele gjæren, 
og taes frem og varmes noen minutter i stekeovnen på ca 175°C.


Dine egne Hamburgere lager du også!
Dette gjør du mens brødene steker!

Til 4 personer trenger du:

400 gr kjøtt- eller karbonadedeig
1/2 dl vann
1/2 ts Salt og godt med Five Blend Pepper

Chili finhakket/chilikrydder eller annet krydder du liker - gir litt ekstra smak!

Rør eller kna inn salt, pepper og vann i kjøttdeigen.
Ikke rør/kna for lenge - deigen skal ikke bli seig.


Del deigen i fire like store deler, 100 gr. hver.
Form deigen til runde boller med hendene.


Klem bollene ut til flate hamburgere på en tallerken.


Stek hamburgerne på sterk varme, 1-2 minutter på hver side.
Jeg bruker Peanut Oil, da denne gir god smak.
Eller, stek dem ute på grillen - nam!


Husk at burgerne skal være gjennomstekt (ikke rosa!) inni. 
Er du usikker, ta en spiss kniv og skjær et snitt i midten av en 
burger, så ser du fargen.


Ha god varme på grillen! Og litt olje på burgerne.


Fyll dine nybakte hamburgerbrød med salat, hamburger, tomat og løk. Ketchup eller annen saus du liker må til. Topp gjerne med ost og/eller bacon.
Serveres gjerne Pommes Frites til (kan stekes i ovnen).


Kanskje ikke alle spiser kjøtt? 
Bytt ut hamburgeren med en kyllingfilet, og lag en Club Sanwich i stedet.



Brødet passer like godt!



Uansett, vi ønsker våren velkommen! ☺



Bon appétit!


No comments:

Post a Comment