Monday, December 5, 2016

Vaniljekjeks

VANILJEKJEKS!
Kan brukes som julekaker, eller spises hele året....


Til en liten porsjon trenger du (denne kan du gange opp):
100 gr smør (mykt)
1 dl sukker
1 egg
3.5 dl hv. mel (eller annet fint mel)
¼ ts salt
½ ts natron
1 ts vaniljesukker
          
Mørk deig: 
Ta 1/3 av deigen 
2 ss kakao 
0.5 ts kanel
Blandes godt sammen    


1.     Pisk smør og sukker hvitt
2. Ha i egg
3.     Tilsett alt det tørre og bland godt, rør sammen til du får en glatt deig
4. Kna sammen deigen, gjerne på bakematte. Pakk den i plast i og sett 
den i kjøleskapet minst en time.
5.     Ta ut et deigemne av gangen fra kjøleskapet. 
Kjevle deigen ut på et melet underlag til deigen er ca. 0.5 cm tykk. 
Pass på å snu deigen underveis, så den ikke setter seg fast i underlaget.


6.     Stikk deigen ut med en stjerneformet pepperkakeform, gjerne i ulike størrelser slik at du får "hull" i midten av stjernene. 
Da kan du f.eks henge opp kakene i et bånd til jul.

Jeg har valgt å fylle mørkere deig inne i stjernene mine.


Eller om du har en annen form.


 Legg kjeksene på et bakepapirkledd stekebrett.


7.     Kna resten av deigen sammen, sett kaldt igjen og bytt den ut med deigen i kjøleskapet. Fortsett til du har brukt opp all deigen.
Litt som å bake pepperkaker...


8.     Stek kjeksene på 180°C i ca. 8 minutter midt i stekeovnen. 


9. La kjeksene avkjøle seg i noen minutter før du
flytter dem over på en rist.


  Oppbevar kjeksene i en lufttett boks.
Så er det bare å nyte - for disse er gode!

No comments:

Post a Comment