VANILJEKJEKS!
Kan brukes som julekaker, eller spises hele året....
Til en liten porsjon trenger du (denne kan du gange opp):
100
gr smør (mykt)
1 dl sukker
1 egg
3.5 dl hv. mel (eller
annet fint mel)
¼ ts salt
½ ts natron
1 ts vaniljesukker
Mørk deig:
Ta 1/3 av deigen
2 ss kakao
0.5 ts kanel
Blandes godt sammen
1. Pisk smør og sukker
hvitt
2. Ha i egg
3. Tilsett alt det tørre
og bland godt, rør sammen til du får en glatt deig
4. Kna sammen deigen, gjerne på bakematte. Pakk den i plast i og sett
den i kjøleskapet minst en time.
5. Ta ut et deigemne av gangen fra kjøleskapet.
Kjevle deigen ut
på et melet underlag til deigen er ca. 0.5 cm tykk.
Pass på å snu deigen
underveis, så den ikke setter seg fast i underlaget.
6. Stikk deigen ut med en stjerneformet pepperkakeform, gjerne i
ulike størrelser slik at du får "hull" i midten av stjernene.
Da kan du f.eks henge opp kakene i et bånd til jul.
Jeg har valgt å fylle mørkere deig inne i stjernene mine.
Eller om du har en annen form.
Legg kjeksene på et bakepapirkledd stekebrett.
7. Kna resten av deigen sammen, sett kaldt igjen og bytt den ut med deigen i kjøleskapet. Fortsett til du har brukt opp all deigen.
Litt som å bake pepperkaker...
8. Stek kjeksene på 180°C i ca. 8 minutter midt i stekeovnen.
9. La kjeksene avkjøle seg i noen minutter før du
flytter dem over på en rist.
Oppbevar kjeksene i en lufttett boks.
Så er det bare å nyte - for disse er gode!
☺
No comments:
Post a Comment