Saturday, February 15, 2014

Galette des rois!

La Galette des rois - Kongenes kake!


For meg er dette en fransk tradisjon og kake, men flere katolske land bruker denne kaken. I Frankrike spises den 12. dag Jul (6. januar), men i andre land spises den i forbindelse med Mardi Gras/Fasten.
I Frankrike feirer man de Hellige Tre Konger da de besøkte Jesusbarnet - og inne i kaken finner man en "féve" - en figur, gjerne av Jesusbarnet.

Jeg lagde denne til Valentine's Day - og puttet er hjerte i...
Men hvorfor ikke bruke en hel mandel?


Regelen sier at den som finner féve'n blir kveldens konge/dronning.
Noen ganger må man velge sin dronning/konge når man har fått féven, andre ganger kan man få folk til å tjene seg hele kvelden. Man velger selv.
Joda, krone på hodet hører også med, men er vel gøyest for de minste?
Her i huset, katta, og han vil ikke ha noe tull med kroner nå (får holde til Halloween!).

Slik lager du en enkel Galette des rois Frangipane
(Frangipane er fyllet - og denne kaken er fra nord-Frankrike. Syd har egen variant.)

Butterdeig 2x2 plater (er 5 stk i frossen-pakka)
1 boks med Vaniljekrem (med Rom eller ha i et par, tre teskjeer Rom)
125 gr skåldede, finhakkede mandler
2 ts vaniljesukker/frø fra en vaniljestang
2 eggeplommer (til pensling)

Stekes ved 180°C i 50 min


La Butterdeigen tine på bakepapir ca 50-60 minutter
Kjevle dem ut - slik at de passer til en paiform, to og to sammen:
en bunn og en topp. Ikke så lett, men det går.
Eller, lag kaken avlang som deigen.


Finhakkede mandler eller mandelmel, det bestemmer du selv.
jeg valgte nok litt vel grovhakkede mandler.


Blandes i Vaniljekremen med Rom og vaniljen.


Smøre en paiform godt.


Kjevle ut to og to butterdeiger og prøv å få dem runde (mål gjerne med paisformens topp!). Deigen skal stikke godt opp på sidene av paiformen.
Prikke i bunnen med en gaffel og sett bunnen inn i ovnen 5-6 minuntter.


Ha så i fyllet godt blandet. Bruk en slikkepott å fordele med.


Butterdeiglokket skal legges over fyllet og klemmes godt 
sammen rundt kanten. Du kan bruke eggeplomme som litt "lim".


Husk å legge féven i under lokket!


Så tar du en spiss kniv og tegner et mønster på lokket,
- skal bare prege ikke skjæres gjennom.
Kan være lurt å dyppe knivspissen i eggeplommene slik at kniven skjærer bedre.


Jeg gikk for hjerter, 
- men skar ikke dypt nok så de syntes nesten ikke etter steking.


Piske sammen to eggeplommer og pensle over hele lokket og kantene.


Sett kaken langt nede i komfyren og steke den ved 180°C i ca 50 min.


Nystekt ut av ovnen!


Første forsøk på kaken jeg husker som en drøm fra Paris-tiden min.
Ikke festet godt nok i kanten og fyllet kom ut...


Ikke mange hjerter synlige her, nei...


Men, den luktet og smakte som den skulle!


Kjæresten syntes også det var en god Valentine's Day-kake 
som var helt ukjent for ham.






No comments:

Post a Comment